Steenslag reparatie: alles wat u moet weten

Home » Steenslag reparatie: alles wat u moet weten
Delen
Delen
Delen
Delen
Email

Rijdt u auto? Dan is steenslag bijna onvermijdelijk. Zeker wanneer u frequent op de weg te vinden bent. Steenslag kan schade aanrichten op verschillende plekken van de auto, zoals de voorruit, de motorkap en op andere belangrijke plekken van uw auto. Heeft u schade door steenslag? Een steenslag reparatie kan de problemen verhelpen. Wat is steenslag, wat zijn de risico’s en wat houdt een steenslag reparatie in? In dit blog gaan we dieper in op het fenomeen steenslag en wat het kan betekenen wanneer u steenslag schade heeft.

Wat is steenslag?

Oei, steenslag! Steenslag is een doorn in het oog van elke autobezitter. Toch ontkomt u er vrijwel nooit aan. Een kort ritje over de snelweg of over een kiezelpad en het kan al raak zijn: steenslag ontstaat wanneer er kleine rondvliegende steentjes uw auto raken en op deze manier steenslag schade maken. Op het eerste oog lijkt zo’n klein putje wellicht niet zo erg, maar frequente rijders weten dat dit aantal snel op kan lopen en het uiterlijk van uw auto er niet veel mooier op wordt met zo veel verschillende deukjes en kleine krasjes in uw plaatwerk of autoruit. Steenslag reparatie komt dan ook vaak voor en is belangrijk om te overwegen.

Hoe ontstaat steenslag?

Steenslag ontstaat door losse stukjes afval, oftewel kleine steentjes. Met name in de winter worden er meer steenslag reparaties uitgevoerd: steenslag komt namelijk vaker voor in de koude maanden van het jaar. Het asfalt wordt namelijk wat brozer door het koude weer, waardoor kleine asfaltdeeltjes gemakkelijker los kunnen laten en door het over rijdende verkeer alle kanten op kunnen springen! En dus ook op uw auto.

Waar op uw auto kan steenslag voorkomen?

Steenslag reparatie kan nodig zijn op veel verschillende plekken van de auto. Denk aan een steenslag in uw autoruit, steenslag op uw motorkap, steenslag op uw autospiegels. De gehele auto heeft weleens te maken met steenslag.

Hoe kan steenslag voorkomen worden?

Als u als steenslag kúnt voorkomen, dan is het door afstand te houden. Hiermee voorkomt u dat steentjes die uw voorganger als het ware ‘wegschiet’ uw auto kunnen raken. Dit geldt zeker voor vrachtwagens: over het algemeen komt steenslag vaker voor wanneer u achter een vrachtwagen rijdt en ook dit kan weer zomaar leiden tot een steenslag reparatie. Tenslotte kunt u steenslag voorkomen door zojuist geasfalteerde wegen te vermijden. Nieuwe wegen zorgen voor meer steenslag. Daarnaast zorgt u natuurlijk altijd dat uw lak goed beschermd is tegen steenslag. Bij ASN Vermaire kunnen we naast steenslag reparatie ook advies geven over het beschermen tegen steenslag, bijvoorbeeld door middel van steenslagfolie.

Wat zijn de risico’s van steenslag?

De risico’s van steenslag lijken in eerste instantie misschien niet zo groot, maar een kleine lakschade kan er wel voor zorgen dat het ijzer van de auto op die plek gaat oxideren, voila: auto roest! Wanneer er niets aan roest wordt gedaan, kan de plek groter worden – met alle nare en lelijke gevolgen van dien. Bij steenslag in uw ruit kan een klein putje uitgroeien tot een sterretje in uw ruit, en het sterretje kan op zijn beurt ook groeien. Dit is allemaal niet nodig, maar dan dien je wel op tijd in te grijpen bij steenslag. Een steenslag reparatie kan al snel nodig zijn.

Wat kunt u het beste doen als u steenslag schade heeft?

Heeft u een steenslag reparatie nodig, dan kunt u allereerst proberen zelf de boel te repareren. Dit kan door middel van een lakstift of bij een diepere steenslag kunt u een steenslag reparatie doen met een lakspray. Echter is het aan te raden om de steenslag reparatie uit te laten voeren door specialisten. Bij ASN Vermaire weten we precies hoe we het beste om moeten gaan met steenslag en helpen we graag wanneer er een reparatie nodig is.

Steenslag reparatie: kosten en tijd

Heeft u steenslag schade, dan bekijken we graag uw auto om de grootte en hoeveelheid van de schade te bepalen. Aan de hand daarvan kunnen we een berekening maken van de kosten van de steenslag reparatie. In de meeste gevallen betekent een steenslag reparatie dat u uw auto maar korte tijd kwijt bent. In sommige gevallen kunnen we de steenslag reparatie zelfs ter plekke uitvoeren. Meer informatie over een steenslag reparatie? Neem contact op met ASN Vermaire.

Laat u adviseren

Andere artikelen

De evolutie van autotechnologie auto bos
De evolutie van autotechnologie

De evolutie van autotechnologie ‘De fascinerende reis en de evolutie van autotechnologie: van de oorsprong tot

hagelschade
Stormschade auto

Stormschade auto Bent u getroffen door stormschade aan uw auto? Dit kan een vervelende en bovenal

uitdeuken zonder spuiten
Autodeur uitdeuken kosten

Autodeur uitdeuken kosten Bent u onlangs betrokken geweest bij een ongelukje waarbij uw autodeur beschadigd is