Elektrische voertuigen

Elektrisch rijden is de laatste jaren steeds populairder geworden. Elektrische voertuigen worden ook wel afgekort ‘EV’ genoemd. Er zijn de laatste jaren steeds meer elektrische voertuigen op de markt gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de mega-populaire elektrische auto’s van Elon Musk, de Tesla. Ook bestaande merken investeren steeds meer in het maken van elektrische voertuigen, denk aan Audi, Volkswagen en Peugeot. U leest hier meer informatie over de technische kenmerken van elektrische voertuigen en de nieuwste elektrische modellen van 2021.

Wat is een EV?

EV staat voor elektrisch voertuig. Een elektrische auto rijdt niet op brandstof, zoals benzine of diesel, maar wordt aangedreven door een elektrische motor. Een EV krijgt zijn energie door oplaadbare batterijen die in de auto geïnstalleerd zijn. Deze batterijen zitten vaak onder het voertuig, maar kunnen ook in de achterbak geplaatst zijn. Met de energie die in deze batterijen, ook wel de accu, wordt omgezet kan de elektrische auto zich voortbewegen. Wanneer de elektrische auto wordt gestart, pakt de omzetter de stroom van de batterijen en stuurt het door naar de elektromotor. De elektromotor zet de elektrische energie om in mechanische energie, wat vervolgens de wielen van de auto doet voortbewegen.

Een elektrische auto kan tot wel 3 keer meer afstand afleggen op dezelfde hoeveelheid energie als een brandstofauto. Een EV is daarom energiezuiniger dan een benzine- of dieselauto.Het uiterlijk van een elektrische auto is wel exact hetzelfde als een auto die rijdt op brandstof, alleen ontbreekt een uitlaat.

Opladen van een EV

Net als vrijwel elk ander elektrisch apparaat, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, moet ook een elektrische auto regelmatig worden opgeladen. Het opladen van een elektrisch voertuig kan op verschillende manieren: ‘gewoon’ laden bij een reguliere laadpaal of ‘snelladen’ bij een snellaadpaal.

Regulier laden

Het regulier laden van een elektrisch voertuig gebeurd met een private laadpaal of een openbare laadpaal. Een private laadpaal is een laadpaal die bij mensen op de oprit staat, een openbare laadpaal kan geplaatst zijn in een woonwijk, bedrijfsterrein, openbare parkeerplaatsen en sommige horecagelegenheden. Als u een eigen laadpaal heeft, dan heeft u daar geen abonnement voor nodig, voor een publieke laadpaal doorgaans wel.

Het laden bij een reguliere laadpaal levert een vermogen op tussen de 3,7 en 11 kilowatt (kW). In de praktijk komt dit neer op zo’n 20 tot 70 kilometer actieradius per uur. Het laden met normale snelheid kunt u het beste op momenten doen wanneer u de auto niet nodig heeft, bijvoorbeeld ‘s avonds en ‘s nachts thuis of overdag op het werk. Het volladen van een accu duurt ongeveer 6 tot 10 uur.

Snelladen

Het snelladen van elektrische voertuigen wordt meestal alleen onderweg gedaan. Bijvoorbeeld bij een lange autorit om bijvoorbeeld naar de vakantiebestemming te gaan. Snellaadpalen staan dan ook vaak langs snelwegen en andere hoofdwegen, bijvoorbeeld bij tankstations. Voor deze snellaadpalen heeft u een laadpas nodig.

De laadvermogens bij snelladen zijn vele malen groter dan bij een reguliere laadpaal. Deze kunnen variëren van 50 tot 100 kW of zelfs nog meer. Deze snellaadpalen kunnen uw accu dus veel sneller laden, in veel gevallen is de accu na zo’n 20 tot 40 minuten weer voor 80 procent geladen.

Actieradius elektrisch voertuig

Bij elektrische voertuigen wordt vaak gesproken over de actieradius, ook wel het bereik genoemd. Hiermee wordt de afstand aangegeven die kan worden gereden op één acculading. Het kan worden vergeleken met de afstand die een brandstofauto op een volle tank benzine of diesel kan rijden. Tanken duurt natuurlijk wel een stuk korter dan het volledig opladen van de accu.

De actieradius van een elektrische voertuig bestaat uit twee factoren: de capaciteit van het accupakket en het verbruik van de auto. Grote en zware elektrische auto’s verbruiken meer elektriciteit dan kleinere elektrische voertuigen. Bij benzine- en dieselauto’s duiden we het verbruik aan door middel van het aantal verbruikte liters per aantal kilometer. Beter bekend als bijvoorbeeld 1 op 14. Waarbij 1 liter brandstof wordt verbruikt op 14 gereden kilometers. Bij elektrische auto’s wordt gesproken over het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer.

Capaciteit van het accupakket

De capaciteit van een accupakket is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden, dit wordt uitgedrukt in kilowattuur. Hoeveel energie kan worden opgeslagen heeft te maken met het formaat van de accu. Bij een groot accupakket kan er meer energie worden opgeslagen dan bij een kleinere accupakket. Een accupakket is vele malen groter dan de benzine of diesel tank van een brandstofauto. Dat maakt het formaat van de auto ook een bepalende factor voor het formaat van het accupakket: een kleine auto heeft simpelweg geen plek voor een groot accupakket.

Daarnaast speelt de energiedichtheid ook een rol bij de capaciteit van de accu. Dit is de energie die een accu kun opslaan in een bepaalde massa of volume.

Nieuwe modellen EV’s 2021

Het aantal elektrische voertuigen is de afgelopen jaren flink gestegen. Ook dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe modellen uitgekomen. We hebben er een aantal voor u uitgelicht uit zowel het middensegment als uit het hoge- en topsegment.

1. Volkswagen ID.3

De Volkswagen ID.3 is 100 procent elektrisch. Met dit moderne model met strak design valt u zeker op naast de andere weggebruikers. Een auto die het gevoel geeft rechtstreeks uit de toekomst te zijn gekomen. Dit volledig elektrische voertuig heeft fijne rijeigenschappen en een actieradius tot 425 kilometer. Hij is beschikbaar in verschillende uitvoeringen: Business, Life, Plus en Max.

2. Tesla Model Y.

Vanaf dit jaar komt de Tesla Model Y, de ruimte broer van de Model 3 eindelijk in Nederland op de markt. Hij beschikt over een actieradius van 505 kilometer. De topsnelheid van dit elektrische voertuig komt neer op 217 kilometer per uur. Voor de grotere gezinnen is dit model ook beschikbaar in 7-zits uitvoering. Met een prijskaartje van ruim €64.000 behoort dit elektrische voertuig tot het hogere segment.

3. Nissan Ariya.

De Nissan Ariya is een middelgrote SUV, die maar liefst 20 centimeter langer is dan het Qashqai model van Nissan. Deze volledig elektrische auto is beschikbaar in het najaar van 2021. Volgens de makers van dit model zal dit elektrische voertuig beschikken over een actieradius van 445 kilometer.

4. Audi e-tron.

De nieuwste elektrische auto van 2021 in het topsegment is de Audi e-tron. Deze SUV is stijlvol, krachtig en sportief. Hij beschikt over een actieradius tot 201 kilometer en maar liefst 1.800 kg trekgewicht.

5. Opel Corsa-e.

De Opel Corsa-e heeft in Duitsland de belangrijke onderscheiding ‘Gouden Stuurwiel 2020’ gewonnen. Dit maakt dat dit elektrische voertuig wel eens elektrische auto van het jaar 2021 kan worden. Met deze compacte elektrische auto rijdt u tot maar liefst 337 kilometer op een volle accu. Deze EV least u al voor een bedrag van €347,- per maand.

Elektrisch schadeherstel ASN Vermaire

Bij ASN Vermaire Haarlem kunt u terecht voor het schadeherstel aan uw elektrische voertuig. Wij zijn een erkende Tesla bodyshop. Onze door Tesla opgeleide medewerkers zetten zich volledig in op het repareren van Tesla’s. Zij volgen regelmatig trainingen in zowel binnen- als buitenland.
Naast Tesla zijn wij ook Nissan Erkend Schadehersteller. Onze schade monteurs zijn ruimschoots geslaagd voor de audit die de kwaliteit van het reparatiewerk garandeert. Tijdens het schadeherstel van uw Nissan werken wij volgens de normen van de fabrikant.

Heeft u schade aan uw elektrisch voertuig? Dan bent u bij ASN Vermaire Haarlem aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Schade aan uw voertuig?

Maak een afspraak zonder eerst langs te komen

certificaat ASN Autoschade Vermaire Haarlem
Chat openen
Hey, welkom bij ASN Autoschade Vermaire! 👋 Dit is onze handige chatbot die je graag helpt met al je vragen.