Rijdt u een auto, dan is het van groot belang om regelmatig de bandenspanning te controleren. Hiermee rijdt u een stuk veiliger op de weg: iets wat niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw bijrijders en medeweggebruikers belangrijk is. Wist u dat maar liefst zestig procent van alle auto’s in Nederland een te lage bandenspanning heeft? Dat is niet alleen zonde, maar ook gevaarlijk! In dit blog gaan we verder in op het controleren van de bandenspanning. Want hoe doet u dat precies? Of laat u dat doen? Wat zijn de risico’s van een lage bandenspanning? Alles over bandenspanning controleren leest u hieronder.
Bandenspanning controleren: waarom?
Om de veiligheid van u en uw medeweggebruikers te verhogen, is het belangrijk dat u uw bandenspanning met regelmaat controleert. Of het nu om de banden van een benzineauto of om de banden van een elektrische auto gaat. Het is namelijk onvermijdelijk dat er lucht ontsnapt uit een autoband. Wanneer uw auto een te lage bandenspanning heeft, verbruikt u meer brandstof: het wiel glijdt als het ware wat minder makkelijk over het wegdek, waardoor er meer brandstof nodig is. Daarnaast wordt een zachtere band sneller heet wat een klapband tot gevolg kan hebben en tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden!
Te hoge bandenspanning
Naast een te lage bandenspanning is een te hoge bandenspanning ook niet goed. Door uw bandenspanning te controleren en op de juiste manier bij te vullen voorkomt u een te hoge bandenspanning. Een te hoge bandenspanning zorgt ervoor dat het contact met het wegdek slechter is en u dus minder grip heeft op het wegdek.
Slijtage banden controleren
Veel rijden met uw auto betekent onvermijdelijk slijtage aan uw banden. Wanneer u uw bandenspanning gaat of laat controleren, is het ook belangrijk dat er gekeken wordt naar de slijtage van de banden. Door slijtage aan uw banden neemt ook het profiel van de banden af, waardoor er minder grip is op het wegdek. Een beetje slijtage is normaal, maar bij een profiel van minder dan 2 millimeter wordt het echt tijd om de banden te vervangen. Banden met te weinig profiel kunnen leiden tot levensgevaarlijke slippartijen!
Zelf bandenspanning controleren
De bandenspanning controleren kunt u door ons laten doen, maar we leggen ook graag uit hoe u zelf uw bandenspanning kunt controleren. In het instructieboekje van uw auto of soms aan de binnenzijde van uw deur vindt u de gewenste bandenspanning voor het type auto dat u rijdt. Soms is deze ook te vinden achter het tankklepje of op de bandenpomp. U kunt tegen betaling bij de meeste tankstations uw bandenspanning controleren en aanvullen. Stel deze bandenpomp in op de juiste spanning, draai het ventieldopje los en sluit de bandenpomp aan. Hierbij houdt u het mondstukje recht. Deze drukt u net zolang aan tot de juiste bandenspanning is bereikt. Dan hoort u een piep, en voilà, u heeft uw bandenspanning gecontroleerd en aangevuld! Uiteraard niet vergeten het ventieldopje weer op de band te draaien.
Zelf de profieldiepte banden controleren
Ook de profieldiepte van uw banden kunt u zelf meten. Het is hierbij belangrijk dat de auto op een egale ondergrond staat. Draai hierbij de banden zó dat u goed zicht heeft op het profiel. Met een profieldieptemeter kunt u de profieldiepte controleren. U bent wettelijk verplicht aan een profieldiepte van 1,6 millimeter te voldoen – maar wij raden aan al de band te vervangen bij een profieldiepte minder dan 2 millimeter.
Hoe houdt u uw bandenspanning op peil
Wij raden aan uw bandenspanning elke maand te controleren. Hoe vaak (of weinig!) u ook rijdt, een beetje lucht ontsnapt altijd uit uw autoband. Zorg dat er altijd wat kleingeld in uw dashboardkastje voor handen is om uw banden bij een tankstation op te pompen. Om regelmatig uw bandenspanning te controleren, zijn er ook losse bandenspanningsmeters te koop.
Hulp nodig bij bandenspanning controleren?
Bij ASN Vermaire helpen we u graag wanneer u uw bandenspanning wilt laten controleren. Wij zijn al jaren ervaren in het onderhoud van auto’s en zorgen er graag voor dat u weer veilig en wel de garage verlaat! Met vier banden op de juiste spanning, natuurlijk.