Tijd voor zomerbanden!

Het is goed om regelmatig uw banden te controleren en wanneer nodig de banden te vervangen. Zo kunnen gevaarlijke situaties op de weg beperkt blijven. Laat uw voor- en achterbanden eens in de zoveel tijd omwisselen. Met nieuwe banden kunt u weer een tijd vooruit en rijdt u comfortabeler én zuiniger.

Waarom autobanden vervangen?

Als uw autobanden versleten zijn, dan kan dit gevaarlijke situaties op de weg opleveren. Om te zorgen dat de grip van alle banden gelijk blijft, is het raadzaam om uw banden gelijktijdig te vervangen. Omdat de meeste auto’s voorwielaandrijving hebben, slijten de voorbanden doorgaans sneller dan de achterbanden. Het is aan te raden om na ongeveer elke 15.000 kilometer uw voorbanden kruislings met de achterbanden te verwisselen, zodat uw banden gelijkmatiger slijten.

Wanneer autobanden wisselen?

Veel mensen wisselen hun banden twee keer per jaar. Als de winter nadert, worden de winterbanden geïnstalleerd. Als de zomer eraan komt, wisselen we deze weer om naar zomerbanden. Als de banden versleten, uitgedroogd of beschadigd zijn, is het aan te raden om uw banden te vervangen.

  • Maart/april: tijd voor zomerbanden
  • Oktober/november: tijd voor winterbanden

Bij onderstaande profiel wordt aangeraden uw banden te vervangen:

• Zomerbanden hebben een profieldiepte van minder dan 2 mm
• Winterbanden hebben een profieldiepte van minder dan 4 mm

U kunt ook uw banden willen vervangen vanwege andere redenen, zoals een lekke band, ouderdom en beschadigingen of uitdroging en vlakke kanten en schuine slijtage.

Lekke band

Stel, u heeft overhoop te maken met een lekke band, dan is het noodzakelijk om uw band snel te vervangen. Een lek gereden band moet altijd van de velg verwijderd worden zodat verdere beschadigingen onderzocht kunnen worden. Als reparatie aan een band nodig en mogelijk is, dient dit zo snel mogelijk te gebeuren om verdere inwendige schade te voorkomen. Wij kunnen uw lekke band deskundig onderzoeken en wanneer nodig uw banden laten vervangen.

Versleten banden

De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 mm. In de profielgroeven van een autoband bevinden zich slijtage-indicatoren genaamd Tread Wear Indicator (TWI). Wanneer het profiel van de band versleten is tot aan deze indicatoren, betekent het dat de band de minimale wettelijke profieldiepte heeft bereikt. Dan is het raadzaam om uw banden te vervangen.

Verouderde banden

Auto’s zijn samengesteld uit diverse rubbercomponenten. Elk component is onderhevig aan veroudering. In welke mate een band veroudert, ligt aan een verschillende factoren. Denk hierbij aan het aantal kilometers dat er wordt gereden, de frequentie en duur van gebruik en de snelheid. Ook de weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de banden. Dit zijn allemaal elementen die deel uitmaken van het verouderingsproces. Banden moeten in ieder geval 10 jaar na aankoop vervangen worden, ook als deze er aan de buitenkant nog goed uitzien.

Beschadigingen

Diverse externe factoren kunnen beschadigingen aan de band creëren. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen of stoepranden en andere obstakels. Wanneer de schade dusdanige gevolgen heeft aan het karkas van de band, dan moeten de banden vervangen worden. Als u twijfels heeft, kunnen wij de band(en) voor u beoordelen.

Slijtage

Slijtage kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Bij vroegtijdige constatering en reparatie kan de band behouden blijven, maar niet in alle gevallen. Sommige typen auto’s zijn extra gevoelig voor slijtage. Voorwiel aangedreven auto’s zijn over het algemeen gevoeliger voor onregelmatige slijtage op de achteras en achterwiel aangedreven auto’s zijn gevoeliger voor onregelmatige slijtage op de vooras. Wilt u uw banden vervangen? Neem dan contact met ons op.

Waar moet ik opletten bij banden vervangen?

Wij bij ASN Autoschade Vermaire Haarlem letten bij het vervangen van banden altijd op de profieldiepte. Banden met een profieldiepte van minder dan 1,6 mm zijn niet toegestaan op de weg. Laat het profiel van uw zomer- en winterbanden bij ons controleren. Twijfelt u of uw banden nog geschikt zijn? Bij ASN Autoschade Vermaire Haarlem controleren we dat graag voor u en kunnen we uw banden vervangen.

Auto uitlijnen na banden vervangen

Nadat uw banden vervangen worden, balanceren wij uw banden voor een maximaal rijcomfort. Wij adviseren ook uw auto te laten uitlijnen omdat een verkeerd uitgelijnde auto namelijk niet prettig rijdt en leidt tot een hoog brandstofverbruik en snellere bandenslijtage. Na uw auto uitlijnen is uw auto beter bestuurbaar en bespaart u brandstofkosten en voorkomt u onnodige banden slijtage. Beter wegcontact bevordert de veiligheid en levert een besparing in kosten op lange termijn. Het opnieuw uitlijnen van uw auto kan invloed hebben op uw rijhulpsystemen welke opnieuw moeten worden gekalibreerd. Hier kunnen extra kosten voor in rekening gebracht worden. Vraag dit na bij uitlijn advies.

Wilt u uw banden laten vervangen? Neem dan nu contact met ons op!

Schade aan uw voertuig?

Maak een afspraak zonder eerst langs te komen

certificaat ASN Autoschade Vermaire Haarlem
Chat openen
Hey, welkom bij ASN Autoschade Vermaire! 👋 Dit is onze handige chatbot die je graag helpt met al je vragen.