Autoschades afgenomen door corona

Als gevolg van de coronacrisis zijn er in 2020 een stuk minder autoschades geclaimd bij verzekeraars. Vanwege de lockdown in de maanden maart, april en mei werkten een stuk meer mensen thuis en gingen er dus minder auto’s de weg op. Toch hebben de meeste autoverzekeraars hun premies niet verlaagd, zo blijkt uit een onderzoek onder elf verschillende verzekeraars van vergelijkingssite Geld.nl.

Minder geclaimde autoschades

De elf door Geld.nl gesproken verzekeraars gaven bijna allemaal aan dat ze in 2020 minder geclaimde autoschades zagen dan in 2019. Dat effect was met name tijdens de eerste lockdown groot, daarna nam het aantal gemelde schades weer toe. De exacte cijfers werden door de verzekeraars niet gedeeld.

Cijfers Nederlandsche Bank

Cijfers van de Nederlandsche Bank (DNB) van de geclaimde bedragen voor autoschades laten ook een daling zien. In het tweede kwartaal van 2019 werd in totaal voor 1,5 miljard euro aan autoschades geclaimd, in hetzelfde kwartaal in 2020 was dat voor 1,3 miljard euro.
In het derde kwartaal van 2020 steeg het aantal geclaimde autoschades naar 2,1 miljard, tot ongeveer het niveau van 2019 van 2,2 miljard.

Meeste premies gelijk gebleven

Ondanks dat er minder autoschades zijn gereden, verlagen de meeste autoverzekeraars hun premie niet. Dat doen volgens Geld.nl alleen Promovendum, ABN AMRO en Univé. Omdat Univé een coöperatie zonder winstoogmerk is, kunnen zij volgens de woordvoerder voor de meeste klanten de autopremie verlagen. ING, Unigarant, Centraal Beheer en FBTO geven aan te verwachten in de toekomst juist meer geld uit te moeten keren en dat autoschade bovendien maar één van de vele factoren is die de premie bepaalt. Deze verzekeraars kiezen er dan ook bewust voor de premies op de langere termijn stabiel te houden.

Volgens Geld.nl betaalde de Nederlandse consument in 2019 gemiddeld ongeveer €84,- per maand aan premie voor de autoverzekering. Dit bedrag lag in 2020 op gemiddeld €87,-.

Minder rijden? Check uw auto!

Werkt u als gevolg van de coronacrisis ook meer thuis en staat uw auto vaker stil? Dan zijn er een aantal belangrijke onderdelen van uw auto waar u op moet letten om autoschade te voorkomen. De accu is daarbij het belangrijkste onderdeel om te controleren. Alle moderne systemen in uw auto verbruiken namelijk stroom van de accu. Normaal gesproken laadt de accu tijdens het rijden op, alleen als uw auto lang stilstaat gebeurd dat niet. Als gevolg van weinig accuspanning kan uw auto startproblemen krijgen. Door in ieder geval één keer per week een rondje te rijden met uw auto, zorgt u ervoor dat de accu bijlaad. Dit geldt ook voor elektrische voertuigen.

Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

Rijdt u minder auto als gevolg van het thuiswerken? Dan kunt u met de volgende tips weer veilig de weg op.

Tip 1. Controleer je bandenspanning

Wanneer uw auto lange tijd stilstaat, kunnen uw banden spanning verliezen, bovendien kunnen uw banden zelfs ‘vierkant’ worden, waarbij de banden aan de onderkant afvlakken door het lange stilstaan op dezelfde plek. Door elke week ongeveer 20 minuten te rijden of door de bandenspanning met 0,5 bar boven de voorgeschreven spanning voor uw auto te verhogen, kunt u deze problemen voorkomen.

Tip 2. Maak uw ruiten schoon bij eerste gebruik

De verschillende seizoenen nemen verschillende soorten vuil mee. In het voorjaar verzamelen stof en pollen zich op uw autoruit. Zorg ervoor dat u uw ruiten goed schoonmaakt als u uw auto na een tijdje weer gebruikt. Teveel vuil op uw ruitenwissers kan namelijk voor problemen zorgen. Daarnaast kan vuil ook krassen in de ruiten veroorzaken.

Tip 3. Rem voorzichtig

Als uw auto een tijd niet is gebruikt, kan er roestaanslag op uw remmen ontstaan. Rem de eerste keer een aantal keren constant en rustig, daarmee zorgt u dat de aanslag weggaat. Maken uw remmen wat bijgeluiden? Geen zorgen, dat is normaal.

Auto laten checken bij ASN Vermaire Haarlem

Een tijd niet gereden? Laat uw auto checken bij ASN Vermaire Haarlem. Bij ASN Vermaire Haarlem kunt u naast schadeherstel ook terecht voor onderhoud aan uw auto. Wij checken o.a. uw autobanden, schokdempers en remmen, uitlaat, filters en ruitenwissers, lampen. Ook vullen we vloeistoffen bij en vervangen of verversen de olie en het oliefilter. Zo is uw auto ook na lang stilstaan weer klaar om de weg op te gaan. Neem contact op, dan plannen we een afspraak in!

Schade aan uw voertuig?

Maak een afspraak zonder eerst langs te komen

certificaat ASN Autoschade Vermaire Haarlem
Chat openen
Hey, welkom bij ASN Autoschade Vermaire! 👋 Dit is onze handige chatbot die je graag helpt met al je vragen.