Auto uitlijnen

Home » Auto uitlijnen
Delen
Delen
Delen
Delen
Email

Het rijcomfort en de wegligging van uw auto worden voor een belangrijk deel bepaald door het onderstel. Het onderstel bestaat uit de voor- en achteras en wielophanging, in combinatie met de velgen en banden. De stand van de wielen moet volgens bepaalde specificaties zijn afgesteld. Als de wielen niet goed staan afgesteld dan moet u uw auto laten uitlijnen. Benieuwd hoe u dit merkt en hoe uitlijnen in zijn werk gaat? U leest het in dit artikel.

Wat is uitlijnen auto?

Het uitlijnen van uw auto houdt in dat onze experts de stand van uw wielen controleren. De stand van de wielen moet voldoen aan de fabrieksspecificaties van de autofabrikant. Als de auto is uitgelijnd volgens deze fabrieksspecificaties dan staan de wielen exact recht op het wegdek. Als de stand van de wielen afwijkt van de fabrieksspecificaties, dan zal deze door onze specialisten opnieuw worden afgesteld. Met speciale 3D-uitlijningapparatuur meten onze monteurs uw auto op en stellen de ophanging van uw auto weer netjes af volgens de specificaties van de fabrikant.

Wanneer moet u uw auto laten uitlijnen?

Als uw auto moet worden uitgelijnd kan u dit aan meerdere dingen merken:

 • Als uw auto tijdens het rijden naar één kant trekt.
 • Het stuur van uw auto trilt of niet meer goed terugdraait.
 • De banden scheef afslijten.
 • De auto onstabiel op de weg ligt.
 • Uw stuurwiel te licht of te zwaar beweegt tijdens het sturen.

Bovenstaande kenmerken kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Als een wiel een stoeprand heeft geraakt.
 • Als er reparaties zijn gedaan aan de wielophanging of onderstel van de auto.
 • Wanneer u uw banden heeft laten vervangen.
 • Als u een aanrijding heeft gehad.

In alle bovenstaande scenario’s is het van belang dat u uw auto laat uitlijnen. Dat is belangrijk om de veiligheid te kunnen waarborgen en om comfortabel te kunnen rijden. Een goed uitgelijnde auto bespaard bovendien brandstofkosten en zorgt ervoor dat de banden langer meegaan. Wat uiteindelijk ook weer kosten bespaard.

Hoe gaat auto uitlijnen in zijn werk?

Bij het uitlijnen van een auto worden de wielen weer in de juiste hoek gezet. Dit gebeurt aan de hand van onze Vamag New Dimension 3D-uitlijnmachine. Hierbij meten drie tot vijf camera’s speciale markeringen in de wielen op. Elke hoekverdraaiing wordt hiermee nauwkeurig geregistreerd en stuurt dit via een gesloten netwerk door naar de computer, waar onze monteur in een 3D-presentatie de resultaten kan bekijken.

De gemeten waarden worden vergeleken met de gegevens in onze database waar voor ieder voertuig het merk- of onderstel specifieke afstellingen of methodes in staan. Als de monteur hier verschillen in ziet zal hij de auto uitlijnen zodat deze weer overeenkomt met de fabrieksspecificaties. Het is de bedoeling dat de banden een halve graad toespoor hebben, dat wil zeggen dat er ongeveer 10 millimeter tussen de wielen en de velgen moet zitten. De wielen moeten daarnaast parallel staan aan de stuurstand. Soms moeten ook de spoorstang, draagarm of subframe van een band vervangen worden om de band weer om de juiste stand te krijgen.

Elk type auto heeft verschillende afstellingen. Lage auto’s hebben een hele andere wielgeometrie dan grote personenauto’s en bussen.

Het uitlijnen van een auto is een nauwkeurige klus en vereist speciale apparatuur en een specialist. De specialisten van ASN Vermaire stellen uw auto af op de millimeter nauwkeurig, zodat we zeker weten dat uw auto veiliger en prettiger rijdt.

Kosten uitlijnen auto

Bij ASN Vermaire Haarlem beschikken wij over moderne apparatuur om uitlijnen van uw auto te controleren en indien nodig ook juist uit te lijnen. De kosten voor het uitlijnen van een auto bij Vermaire Haarlem verschilt per auto en model. Voor een correcte inschatting voor het uitlijnen van uw auto bij onze garage kunt u het best contact met ons opnemen.

Wat is het verschil tussen uitlijnen en balanceren

Voor optimaal rijcomfort en veiligheid, kunt u naast het uitlijnen van uw auto ook uw wielen laten balanceren. Uitlijnen en uitbalanceren van uw banden zijn twee verschillende reparaties, maar worden vaak met elkaar verward. Bij het auto uitlijnen van de auto worden de wielen bijgesteld zodat deze weer loodrecht op de grond en evenwijdig aan elkaar staan. Bij het balanceren van de banden wordt ervoor gezorgd dat het wiel weer zonder trillingen kan rollen bij bepaalde snelheden. Bij ASN Vermaire Haarlem kunt u deze twee reparaties tegelijk laten uitvoeren. Neem contact met ons op, dan bespreken we samen met u de mogelijkheden.

Welke voordelen heeft het uitlijnen van uw auto?

U heeft al kunnen lezen dat verkeerde uitlijning van een auto ervoor kan zorgen dat het stuur naar één kant trekt, uw auto trilt tijdens het rijden en dat uw banden sneller slijten. De belangrijkste redenen om een correcte uitlijning te hebben zijn:

 • Een lager brandstofverbruik;
 • Optimale wegligging door lage rolweerstand;
 • Uw auto stuurt makkelijker;
 • Uw banden slijten minder snel en gaan langer mee.

Hoe vaak moet u uw auto uitlijnen?

Wij raden u aan om jaarlijks of bij elke 20.000 kilometer de uitlijning van uw auto te laten controleren. Dit betekent niet altijd dat uw auto uitgelijnd hoeft te worden, maar bespaard u mogelijk hoge kosten. Als u een stoeprand heeft geraakt is het ook aan te raden om te laten controleren of uw auto opnieuw uitgelijnd moet worden. Onze specialisten zorgen ervoor dat u weer veilig en zonder ongenoegen de weg op kunt.

Auto uitlijnen bij ASN Vermaire Haarlem

Heeft u na het lezen van dit artikel het vermoeden dat de uitlijning van uw auto verkeerd staat afgesteld? Of zijn er tekenen waaraan u merkt dat uw auto moeten worden uitgelijnd? Laat uw auto dan controleren door de specialisten van ASN Vermaire Haarlem. Onze garage beschikt over de modernste apparatuur en technieken en daarnaast staat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn dé expert in uitlijnen in de regio Haarlem en omstreken. Maak een afspraak voor het uitlijnen van uw auto.

Laat u adviseren

Andere artikelen

De evolutie van autotechnologie auto bos
De evolutie van autotechnologie

De evolutie van autotechnologie ‘De fascinerende reis en de evolutie van autotechnologie: van de oorsprong tot

hagelschade
Stormschade auto

Stormschade auto Bent u getroffen door stormschade aan uw auto? Dit kan een vervelende en bovenal

uitdeuken zonder spuiten
Autodeur uitdeuken kosten

Autodeur uitdeuken kosten Bent u onlangs betrokken geweest bij een ongelukje waarbij uw autodeur beschadigd is