Auto roest voorkomen

Home » Auto roest voorkomen
Delen
Delen
Delen
Delen
Email

Roest op uw auto: wanneer uw auto roest is dit de nachtmerrie van elke autobestuurder. Het gaat niet alleen ten koste van het uiterlijk van uw auto, roest kan zelfs zo erg worden dat uw auto niet meer door de APK komt. Om problemen met roest te voorkomen is het belangrijk om uw auto preventief te beschermen tegen roest. Daarnaast kunt u beginnende roestplekken snel op de juiste manier aanpakken en daarmee erger voorkomen. In dit blog bespreken we alles over auto roest.

Wat is auto roest?

Roest is te herkennen aan de typische roodbruine kleur en ontstaat als ijzer of staal in aanraking komt met zuurstof en water. Het begint dan te oxideren. Auto’s bestaan ook voor flinke delen uit ijzer en staal en daarmee is auto roest een bekend probleem. Water, en vooral zout water (strooizout!), versterken het oxideren van het ijzer of staal. Wanneer roestplekken op een auto niet behandelt worden kunnen ze verergeren. Het exterieur van een auto is vaak beveiligd tegen roest door z’n lak, maar dit geldt niet voor onderdelen aan de onderkant van uw auto. Daarnaast kunnen plekken op uw auto ‘bloot’ komen te liggen door slijtage of schade, waardoor ook daar roest op uw auto kan optreden. Wanneer uw auto roest kan dit beginnen met kleine plekjes, maar roest is zeker niet onschuldig. Daarom is het belangrijk regelmatig uw auto te controleren op roest en direct actie te ondernemen wanneer u roest ontdekt.

Waar kan auto roest zich voordoen?

Auto roest kan zich op verschillende plekken op uw auto voordoen. Denk aan de onderzijde van uw auto waar meerdere ijzeren onderdelen dagelijks bloot worden gesteld aan vocht. Bekende plekken zijn wielkasten en de onderkant van autodeuren. Gewoon water zoals regenwater is een risico, maar des te meer is zout water een risico voor uw auto. Roest treedt namelijk sneller op wanneer uw auto in aanraking komt met zout water, bijvoorbeeld wanneer er gestrooid is. Ook boven op uw auto, doorgaans goed beschermd met een laklaag, kunnen roestproblemen zich uiteindelijk voordoen. Bij schade of slijtage kunnen er kwetsbare plekken zichtbaar worden die extra vatbaar zijn voor roest. Schade kan al voorkomen door bijvoorbeeld kleine incidenten als steeninslag: de lak raakt dan beschadigd door kleine steentjes. Deze plekjes kunnen vervolgens gaan roesten.

Uw auto roest, wat is het risico?

Wanneer een auto roest, kan dit beginnen met kleine plekjes. Dit lijkt misschien niet heel ernstig, maar deze plekken kunnen snel groter worden. In sommige gevallen is de roest zelfs zo heftig, dat de auto niet meer door een APK-keuring komt. Dragende delen van een auto kunnen door roest namelijk flink verzwakken met alle nare gevolgen van dien voor uw auto. Tenslotte is roest een aanslag op het uiterlijk van uw auto: roest zorgt ervoor dat uw auto er doorgaans direct een stuk ouder uitziet. Zeker wanneer u niet snel ingrijpt, kan roest verder uitbreiden en worden de plekken als maar groter en lelijker.

Verschillende soorten roest

Als we over roest spreken, dan kunnen we het over verschillende soorten roest hebben. Er bestaat namelijk normale roest en er is ook nog zoiets als vliegroest. Beide soorten roest komen vaak voor bij auto’s. Normale roest is wanneer er een oxidatieproces optreedt in de ijzeren of stalen onderdelen van uw auto. Door de werking van water en zuurstof begint ijzer of staal te ‘oxideren’ en komen er roestplekken tevoorschijn die het materiaal flink verzwakken. Vliegroest is iets anders: vliegroest, oftewel fallout, ontstaat doordat diverse ijzeren onderdelen van een auto slijten. Deze piepkleine roestdeeltjes komen ook op de weg terecht en worden ‘vliegroest’ genoemd. Door de wind waaien ze rond en worden ze overal en nergens verspreid. Vooral op plekken waar veel treinen, auto’s of industriële activiteiten zijn vind je vliegroest. Vliegroest kan zorgen voor kleine deukjes of krassen uw auto en aan de auto’s van uw medeweggebruikers. De roestdeeltjes zijn weliswaar klein, maar vaak erg scherp en kunnen behoorlijke schade aanrichten.

Hoe voorkomt u dat uw auto roest?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om auto roest te voorkomen.

  1. Was regelmatig uw auto. Roest krijgt zo minder snel kans. Vooral in de winter is het belangrijk uw auto vaak te wassen!
  2. Gebruik altijd een beschermlaag van autowax bij een wasbeurt.
  3. Droog de auto goed na deze wasbeurt.
  4. Controleer regelmatig op roest. Des te eerder u de roest op uw auto ontdekt, des te makkelijker te verhelpen.
  5. Heeft uw auto roest? Laat het direct repareren.

Auto roest repareren

Heeft uw auto roest? Bij ASN Vermaire werken echte roestspecialisten! Samen met u kijken we naar de staat van de roest bij uw auto. Aan de hand daarvan kunnen we een herstelplan maken en met u doornemen. Aarzel niet en neem direct contact bij roest. Auto’s kunnen in zo’n geval het beste zo snel mogelijk behandeld worden om erger leed te voorkomen.

Laat u adviseren

Andere artikelen

De evolutie van autotechnologie auto bos
De evolutie van autotechnologie

De evolutie van autotechnologie ‘De fascinerende reis en de evolutie van autotechnologie: van de oorsprong tot

hagelschade
Stormschade auto

Stormschade auto Bent u getroffen door stormschade aan uw auto? Dit kan een vervelende en bovenal

uitdeuken zonder spuiten
Autodeur uitdeuken kosten

Autodeur uitdeuken kosten Bent u onlangs betrokken geweest bij een ongelukje waarbij uw autodeur beschadigd is