APK-geldigheid: hoe lang is een APK-keuring geldig?

Home » APK-geldigheid: hoe lang is een APK-keuring geldig?
Delen
Delen
Delen
Delen
Email

Rijdt u een auto, dan krijgt u vanzelf te maken met een APK-keuring. Wanneer u deze keuring laat doen, dan krijgt u vanzelf ook te maken met de APK-geldigheid. Tijdens de APK-keuring wordt uw auto grondig geïnspecteerd en wordt er goed gekeken of u daarna weer volledig veilig de weg op kunt. Belangrijk voor uzelf, en zeker ook voor uw medeweggebruikers. In dit blog leggen wij je er alles over uit!

Wat is een APK?

Een APK is een Algemene Periodieke Keuring. Dit is een verplichte keuring voor personen-, bestelauto’s en zware voertuigen. De keuring is verplicht in heel Europa en werd ingevoerd in 1981. In eerste instantie was het alleen bedoeld voor zware voertuigen, zoals vrachtwagens. Vier jaar later, in 1985, werd het ook verplicht om alle personen- en bestelauto’s te laten keuren. Al snel werd de APK-geldigheid vastgesteld: zo werd ook het periodiek testen en keuren van voertuigen verplicht.

Hoe lang is een APK geldig? 

Hoe lang een APK geldig is, is afhankelijk van het type voertuig dat u rijdt en de leeftijd ervan. Heeft u een nieuwe elektrische auto of benzineauto, dan is de eerste APK-keuring pas na vier jaar, vervolgens om de twee jaar en na acht jaar dient uw auto elk jaar vóór de vervaldatum APK gekeurd te worden. Zo houdt u uw APK-geldigheid up-to-date.

Wat zijn de risico’s als uw auto niet APK gekeurd is?

Een APK-keuring is volgens de RAI Vereniging (RAI staat voor Rijwiel en Automobiel Industrie) belangrijk om de veiligheid in het verkeer te vergroten en de duurzaamheid van uw auto te verhogen. Het is dan ook verplicht in Nederland en in de rest van Europa.

Er zijn een aantal risico’s om rekening mee te houden als uw auto niet APK gekeurd is. Wanneer er met een auto gereden wordt, is er altijd kans op onzichtbare gebreken of schade. Uiteraard wanneer er vele kilometers worden gemaakt, maar zeker ook bij korte afstanden. Wanneer de APK-geldigheid afloopt en u uw auto moet laten keuren, kunnen dit soort onzichtbare gebreken of schade opgemerkt en verholpen worden. Wanneer deze verholpen zijn, is uw APK-geldigheid weer van kracht en kunt u veilig en zonder zorgen de weg op. Het is daarom belangrijk om jezelf de volgende twee dingen af te vragen: ‘Wanneer verloopt mijn APK?’ om vervolgens uw APK datum te checken.

Weet u het niet zeker en vraagt u zich af ‘is mijn auto APK gekeurd?’, raadpleeg dan de website van het RDW. Hier kunt u nagaan vóór welke datum uw auto goedgekeurd moet zijn. Dit doe je simpelweg door uw kentekengegevens in te voeren.

Wat wordt er gekeurd tijdens een APK-keuring?

Loopt uw APK-geldigheid op zijn eind, dan wordt het tijd voor een nieuwe APK-keuring. Maar wat wordt er gekeurd? Dat zijn een heleboel punten! Daarom is het ook zo belangrijk dat u uw auto tijdig laat keuren. Er wordt gekeken naar algemene functies als de claxon, ruitensproeier, remvloeistof, accu, tankdop, kachelaanjager, olielekkage, remleidingen en brandstofleidingen. Verder worden de remmen tijdens de APK-keuring grondig gecontroleerd, net als de wielophanging en stuurinrichting. Daarnaast worden ook de banden grondig nagekeken op profieldiepte, scheuren of bulten, bandenspanning, de draairichting van de banden en de bandenmaat.

Om de APK-geldigheid weer af te geven, wordt er ook gekeken naar verlichting, carrosserie, uitstoot van gassen en verlichting. Sinds 2014 moet ook de kilometerstand door worden gegeven aan het RDW.

APK-geldigheid elektrische auto 

De APK-geldigheid van een elektrische auto is op dit moment hetzelfde als die van een benzineauto. Alhoewel het onderhoud op een elektrische auto minder nodig is, zijn er genoeg zaken (denk aan banden, verlichting en remmen) die alsnog regelmatig gekeurd moeten worden. De geldigheid van een elektrische auto wijkt daarom niet af.

APK-geldigheid verlopen? 

Wanneer u even gemist heeft dat uw APK-geldigheid verlopen is, dan is er nog niet direct reden tot paniek. Tot twee maanden na de verloopdatum mag u ermee de weg op, als u maar aan kunt tonen dat u onderweg bent naar een garage om de APK-geldigheid te laten verlengen. Beter dus dat u regelmatig de geldigheid van uw auto controleert, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en u op de bon wordt geslingerd.

Daarnaast is het raadzaam om de auto gewoon op tijd te laten keuren. Mocht er dan onvoorziene schade of gebreken aan het licht komen, dan heeft u voldoende tijd dit te laten repareren. Regelmatig controleren is sowieso raadzaam voor de verhoging van uw (elektrische) auto’s duurzaamheid.

Waar kunt u uw auto APK laten keuren? 

Moet u uw auto APK laten keuren en vraagt u zich af waar u dit kunt doen? Bij ASN Autoschade Vermaire Haarlem zijn wij een RDW-erkend autobedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in het keuren en afgeven van de APK-geldigheid, waarmee u weer veilig de weg op kunt. Maak nu een afspraak voor uw APK-keuring.

Laat u adviseren

Andere artikelen

De evolutie van autotechnologie auto bos
De evolutie van autotechnologie

De evolutie van autotechnologie ‘De fascinerende reis en de evolutie van autotechnologie: van de oorsprong tot

hagelschade
Stormschade auto

Stormschade auto Bent u getroffen door stormschade aan uw auto? Dit kan een vervelende en bovenal

uitdeuken zonder spuiten
Autodeur uitdeuken kosten

Autodeur uitdeuken kosten Bent u onlangs betrokken geweest bij een ongelukje waarbij uw autodeur beschadigd is