APK-geldigheid: hoe lang is uw APK geldig?

Home » APK-geldigheid: hoe lang is uw APK geldig?
Delen
Delen
Delen
Delen
Email

APK-geldigheid: hoe lang is een apk-keuring eigenlijk geldig? Rijdt u een auto, dan krijgt u vanzelf te maken met een APK-keuring. En wanneer u een apk laat doen, dan krijgt u vanzelf ook te maken met de apk geldigheid. Tijdens de APK-keuring wordt uw auto grondig geïnspecteerd en wordt er goed gekeken of u daarna weer volledig veilig de weg op kunt. Belangrijk voor uzelf, en zeker ook voor uw medeweggebruikers. In dit blog leggen we alles uit over de APK-keuring en de APK-geldigheid.

Hoe lang is een APK geldig?

De APK-geldigheid is afhankelijk van het type voertuig dat u rijdt en de leeftijd ervan. Heeft u een nieuwe elektrische auto of benzineauto, dan is de eerste APK-keuring pas na 4 jaar, vervolgens om de twee jaar en na acht jaar dient uw auto elk jaar gekeurd te worden. Dit betekent dat uw auto elk jaar naar een RDW-erkende monteur, zoals ASN Vermaire, moet worden gebracht om te laten keuren. Vanaf 2018 geldt ook dat benzineauto’s jaarlijks gekeurd moeten worden wanneer ze 160.000 kilometer of meer op de teller hebben staan.

Wat zijn de risico’s als uw auto niet APK gekeurd is?

Een APK-keuring is belangrijk om de veiligheid in het verkeer te vergroten en de duurzaamheid van uw auto te verhogen. Wanneer er met een auto gereden wordt, is er altijd kans op onzichtbare gebreken of schade. Uiteraard wanneer er vele kilometers worden gemaakt, maar zeker ook bij korte afstanden. Wanneer de APK-geldigheid afloopt en u uw auto moet laten keuren, kunnen dit soort onzichtbare gebreken of schade opgemerkt en verholpen worden. Wanneer deze verholpen zijn, is uw APK-geldigheid weer van kracht en kunt u veilig en zonder zorgen de weg op.

Wat wordt er gekeurd tijdens een APK-keuring?

Loopt uw APK-geldigheid op zijn eind, dan wordt het tijd voor een nieuwe APK-keuring. Maar wat wordt er precies gekeurd zodat uw APK weer geldig is? Dat zijn een heleboel punten! Daarom is het ook zo belangrijk dat u uw auto tijdig laat keuren. Er wordt gekeken naar algemene functies als de claxon, ruitensproeier, remvloeistof, accu, tankdop, kachelaanjager, olielekkage, remleidingen en brandstofleidingen. Verder worden de remmen tijdens de APK-keuring grondig gecontroleerd, net als de wielophanging en stuurinrichting. Daarnaast worden ook de banden grondig nagekeken op profieldiepte, scheuren of bulten, bandenspanning, de draairichting van de banden en de bandenmaat. Om de APK-geldigheid weer af te geven wordt er ook gekeken naar verlichting, carrosserie, uitstoot van gassen en verlichting. Sinds 2014 moet ook de kilometerstand door worden gegeven aan het RDW.

APK-geldigheid elektrische auto

De APK-geldigheid van een elektrische auto is op dit moment hetzelfde als die van een benzineauto. Alhoewel het onderhoud op een elektrische auto minder nodig is, zijn er genoeg zaken (denk aan banden, verlichting en remmen) die alsnog regelmatig gekeurd moeten worden. Oók bij elektrische auto’s. De APK-geldigheid van een elektrische auto wijkt daarom niet af.

APK-geldigheid gemist: wat als uw auto niet gekeurd is?

Wanneer u even gemist heeft dat uw APK-geldigheid verlopen is, dan riskeert u een boete. Wanneer uw APK niet meer geldig is, dan zult u twee maanden na de verstrijkdatum een boete krijgen van het RDW. Beter controleert u dus regelmatig de APK-geldigheid van uw auto, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en u op de bon wordt geslingerd. Daarnaast is het raadzaam uw auto op tijd APK te laten keuren. Mocht er dan onvoorziene schade of gebreken aan het licht komen, dan heeft u voldoende tijd dit te laten repareren. Regelmatig controleren is sowieso raadzaam voor de verhoging van uw (elektrische) auto’s duurzaamheid. Is uw APK verlopen? Dan is er nog niet direct reden tot paniek. Tot twee manden na de verloopdatum mag u ermee de weg op, als u maar aan kunt tonen dat u onderweg bent naar een garage om de auto’s APK-geldigheid te laten verlengen. Heeft u geen geldige APK en krijgt u een ongeluk? Dan kan de verzekeraar zomaar beslissen om de schade niet te vergoeden.

Waar kunt u uw auto APK laten keuren?

Bij ASN Vermaire zijn wij een RDW-erkend autobedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in het keuren en afgeven van de APK-geldigheid, waarmee u weer veilig de weg op kunt. Maak nu een afspraak voor uw APK-keuring.

Wat is APK?

APK, oftewel Algemene Periodieke Keuring, is een verplichte keuring voor personen-, bestelauto’s en zware voertuigen. Deze APK-keuring is verplicht in heel Europa en werd ingevoerd in 1981. In eerste instantie was deze keuring alleen voor zware voertuigen zoals vrachtwagens bedoeld. Vier jaar later, in 1985, werd het ook verplicht om alle personen- en bestelauto’s te laten keuren. Al snel werd de APK-geldigheid vastgesteld: zo werd het ook periodiek testen en keuren van voertuigen verplicht.

Waarom is een APK belangrijk?

Het is in Nederland en in de rest van Europa verplicht dat een auto volledig APK-gekeurd is. Volgens de RAI Vereniging (RAI staat voor Rijwiel en Automobiel Industrie), is dit belangrijk om de veiligheid in het verkeer te vergroten. Daarnaast komt het ook uw auto ten goede: gebreken worden opgemerkt, waardoor de kans dat dit tijdig kan worden verholpen groter wordt. Uw auto kan zo een stuk langer meegaan en het zal u ook een gevoel van veiligheid geven op de weg wanneer uw auto weer door de APK-keuring is en de APK-geldigheid voorlopig weer van kracht is.

Laat u adviseren

Andere artikelen

Schadeherstel

Schadeherstel Op het moment dat u schade heeft aan uw voertuig, moet dit professioneel en veilig

Auto uitlijnen

Soms komt het voor dat u het gevoel heeft dat uw auto net iets meer dan

autovelgen repareren
Autovelgen repareren

U kent het wel, u heeft haast en rijdt net iets te dicht op de stoeprand.

Uitdeuken zonder lakschade
Uitdeuken zonder lakschade

Op welke manier ze ook zijn ontstaan, deuken in uw auto kunnen een ontzettende doorn in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *